Products

xenical receptfritt

Xenical

120 mg

Nätapotek Starta konsultation

Description

Vad är Xenical (Orlistat)?

Xenical, som innehåller orlistat kan skrivas ut som en indikation till behandling mot fetma för att få hjälp att gå ner i vikt, ifall fetman är handikappande. Den är en del av läkemedelsfamiljen antifetma, och skrivs ut som en adjuvans till en hypokalorisk diet.

En tabell med viktig fakta om läkemedlet:

Fakta Information
Namn Xenical
Aktiv substans Orlistat
Läkemedelsklass Lipashämmare
FDA godkänd Godkänd av FDA 1999 för behandling mot fetma
Tillverkare Roche, ett schweizisk multinationellt sjukvårdsföretag som grundades i slutet på 1800-talet; CHEPLAPHARM Arzneimittel GmbH
Verkningsmekanism Blockerar lipasets verkan, som är ett enzyme i matsmältningssystemet som bryter ned fett
Doseringsform Oral kapsel
Doseringsstyrka 120mg
Receptstatus Kräver ett recept från sjukvårdspersonal
Indikationer Enligt oficiella instruktioner har Xenical indikationer i samband med en mild hypokalorisk diet för behandling av personer med fetma som har ett BMI på eller över 30kg/m², eller överviktiga patienter (BMI >28kg/m²) som har associerade riskfaktorer som förhöjt blodtryck och hög kolesterolhalt
Vanliga biverkningar Gastrointestinala biverkningar som oljig avföring, ökade tarmrörelser, och uppblåshet
Ovanliga biverkningar Sällsynta fall av leverskada har rapporterats
Historia Utvecklad av Roche på 1980-talet och godkänd för bruk i USA 1999. Europeiska Komissionen tillgav Roche en marknadstillåtelse som gäller i hela EU för Xenical den 29 juli 1998.
Nuvarande status Xenical är fortfarande tillgänglig med recept och säljs i Sverige

Hur fungerar det?

Det är mycket enkelt, det blockerar enzymets verkan för att undvika en kemisk reaktion relaterad till fettets matsmältning. Denna verkan gör det möjligt att förhindra det intestinala lipaset, vilket betyder att fettet inte smälts som vanligt utan skingras i kroppen, till skinkorna, låren, magen eller armarna. Istället förvaras fettet lagrat i matsmältningskanalen innan det elimineras via avföringen.

Läkemedlets verkan sprids lokalt, specifikt i patientens mage och tarmar, och endast en liten del tar sig till blodomloppet. När patienter som lider av fetma använder Xenical bör de följa en så kallad lågkalori diet (det är upp till dig att börja laga lätta mål med fettkällor, och föredra frukt och grönsaker). För personer som är överviktiga och har särskilda riskfaktorer som kan förvärras av ökad vikt, såsom högt blodtryck, hög kolesterolhalt, eller diabetes, kan läkemedlet också vara användbart.

Doseringsregimen som bör följas

Innan du gör ditt köp är det viktigt att förstå när du ska ta läkemedlet samt vilken dosering på kapseln du ska ta. Först och främst så ska läkemedlet förtäras i samband med mat, innan, under eller efter, så länge som det inte går mer än en timme efter måltiden. För vuxna bör en (1) kapsel förtäras vid varje fetthaltiga måltid, vilket bör innehålla max 30% fett. Totalt så är den rekommenderade doseringen tre kapslar per dag, som skall tas vid frukost, lunch och middag.

Det är möjligt att finna läkemedel som innehåller orlistat i doseringarna 60mg och 120mg. Om patienten inte upplever några positiva effekter på viktminskningen efter att ha tagit tre kapslar så bör läkemedlet upphöra att tas, och kan ersättas av annan behandlingsform. Det bör också åtföljas av en hälsosam diet, som bör innehålla ett märkbart antal frukter och grönsaker, och ha lågt innehåll av salt, socker och kalorier. Kom ihåg att undvika helfabrikat och raffinerat socker så mycket som möjligt! Vänj dig istället vid att laga till hälsosamma maträtter från naturliga och säsongsenliga råvaror, fulla av smak och naturligt välgörande för din hälsa och för att hjälpa dig gå ned i vikt.

Kan man köpa Xenical (orlistat) online utan recept i Sverige?

Det är fullt möjligt att köpa Xenical (orlistat) 120 mg online och du finner det tillgängligt på specialiserade digitala hälso-och-sjukvårdstjänster. Denna dosering kräver alltid recept. Vad gäller 60 mg doseringen så kan den säljas över disk.

Läkemedlets möjliga biverkningar

Även om biverkningarna kan oroa dig bör du veta att de generellt kan undvikas genom att förhålla sig till användningsråden i kapselns bipacksedel. De mest förekommande biverkningarna är följande:

  • Spår av analt fett, som du kan begränsa genom att använda sanitärt skydd, och fettig avföring som kallas steatorré,
  • Rikligt med avföring som kan kräva att du arbetar på distans,
  • Ofrivillig tömning av fett eller avföring,
  • Tvång att besöka toaletten, som kan vara svårt att stå emot,
  • Buksmärta,
  • Mer eller mindre svår huvudvärk,
  • Trötthet,
  • Hypoglykemi för diabetiker,
  • Meteorism.

En av de mest sällsynta biverkningarna är att du kan få en allergisk reaktion om du inte tål någon av läkemedlets ingredienser. I detta fall kan allergin visas genom ett hudutslag. Vissa personer kan uppleva rektal blödning, detta är dock en ovanlig biverkning. Ännu mer ovanligt är fall av hepatit, njursvikt och pankreatit, dock är detta oftast orsakat av andra rubbningar. För att undvika dessa biverkningar så gott det går måste du respektera behandlingens dosering och din läkares rekommendationer.

Varningar, försiktighetsårtgärder och kontraindikationer

Även om hämmandet av pankreatiskt lipas, som är ansvarig för nedbrytningen av triglycerider i tarmarna, kan hjälpa dig att snabbt avlägsna fett så finns det kontraindikationer som inte bör ignoreras. Behandlingen rekommenderas inte under graviditet och inte heller under tiden man ammar, som en försiktighetsåtgärd, då effekterna på barn och gravida kvinnor inte är kända. Du bör också vara medveten om att det kan interagera med läkemedel som innehåller ciklosporin, samt orala antikoagulantia.

Framför allt så bör inte denna medicin brukas om du lider av kronisk malabsorptions syndrom, som kan vara relaterat till avlägsningen av en del av tunntarmen eller magsäcken. Det är inte heller indikerat ifall gallgångarna är blockerade, så kallat kolestas.

Alternativ till Xenical

Läkemedel Funktion och verkan Vanliga biverkningar Krävs recept?
Orlistat (generisk version av Xenical), tillverkas av företag som Stada och Sandoz Liknande Xenical blockerar den absorptionen av fett i kosten Gastrointestinala biverkningar (oljig avföring, ökade tarmrörelser, etc.) Ja
Fentermin Dämpar aptiten och ökar metabolismen Ökad hjärtfrekvens, högt blodtryck, sömnlöshet, nervositet Ja
Liraglutid (Saxenda) Dagligt injicerbat behandling, den ökat mättnadskänslan och saktar ned magtömningen Illamående, kräkningar, diarré, förstoppning Ja
Semaglutid (Wegovy) Ett nytt läkemedel, den fungerar likadant som Saxenda men används veckovis, inte dagligen Illamående, kräkningar, diarré, förstoppning, buksmärta Ja
Naltrexon/bupropion (varumärkesnamn Mysimba) Dämpar aptiten och ökat metabolismen Illamående, huvudvärk, förstoppning, yrsel Ja
Metformin Höjer insulinkänsligheten och minskar aptiten Gastrointestinala biverkningar (illamående, diarré, etc.) Nej (off-label användning)
Topiramat Dämpar aptiten och ökat metabolismen Avdomnad/stickningar i extremiteter, yrsel, förvirring, minnesproblem Nej (off-label användning)

Vad för recensioner finns om Xenical? Är användare nöjda med uppnådda resultat?

Dem är övervägande positiva. Det är också möjligt att finna rekommendationer från folk som har följt denna extraordinära kapsels behandlingsplan, och du kan finna dessa yttranden och även före-och-efter foton på forum (såsom Flashback) som skulle kunna få dig att vilja prova läkemedlet om du också lider av fetma, sjuklig eller inte.

Slutsatser

Genom att följa din läkeres instruktioner kommer du kunna begränsa biverkningarna medan du drar nytta av en effektiv behandling för viktminskning för att nå din drömvikt.

FAQ

Kan Xenical användas för kosmetisk viktminskning?

Kapseln är inte menad för kosmetisk viktminskning eller för folk som vill tappa ett par kilon för estetiska anledningar. Det är menat för lämpliga patienter som är överviktiga eller lider av fetma och som har medicinsk anledning att gå ned i vikt för att öka deras hälsa.

Hur snabbt börjar orlistat verka?

Läkemedlet börjar omedelbart att blockera absorptionen av fett i kosten. Däremot kan det ta flera veckor innan man ser märkbara viktminskningsresultat. Du behöver fortsätta ta Xenical enligt sjukvårdpersonalens direktiv samt följa en minskad kalori diet och träningsprogram för att maximera läkemedlets effekt.

Kan läkemedlet orsaka vitaminbrist?

På grund av dess specifika verkningsmekanism kan Xenical minska absorptionen av fettlösliga vitaminer, såsom A, D, E och K. Du kan rådas att inta dagligt multivitamintillägg som innehåller dessa vitaminer medan du tar Xenical för att förhindra vitaminbrist.

Kan Xenical användas av barn?

Xenical är inte godkänt för bruk av barn under 18 år. Det är viktigt att samtala med en läkare om säkra och effektiva viktminskningsalternativ för barn, till exempel kan Saxenda vara ett lämpligt alternativ i vissa fall.

Kan Xenical bidra till att hålla vikten nere efter att du slutat ta det?

Som med alla viktminskningsläkemedel är Xenical mest effektivt när det används som en del av ett omfattande viktminskningsprogram som innehåller en hälsosam diet och träning. När du slutar ta kapseln är det viktigt att du fortsätter följa en hälsosam livsstil för att upprätthålla de åstadkomna resultaten.

Hur mycket kan du förvänta dig att gå ned i vikt med Xenical?

Det beror på en mängd faktorer, såsom din startvikt, diet, träningsvanor, samt hur väl du svara på läkemedlet. Under kliniska prövningar så gick medverkande som tog orlistat samtidigt som åt en minskad kalori diet och följde ett träningsprogram ned i snitt 5-10% av deras initiala kroppsvikt.

Vad sägs om att kombinera Xenical med liknande viktminskningspiller/injiceringar?

Orlistat bör inte användas med andra viktminskningsläkemedel. Sådana kombinationer kan öka risken för biverkningar, kanske inte är effektiva för samtliga, och kan också leda till oväntade och otrevliga utfall.