Products

sumatriptan receptfritt

Sumatriptan

Sumatriptan: 20 mg (nässpray), 50/100 mg (tabletter)

Europeisk klinik Beställ nu

Description

Vad är Sumatriptan? 

Sumatriptan är en medicin för migrän. Den produceras främst i form av tabletter, men kan även vara iandra former som till exempel Sumatriptan nässpray. Den produceras utav olika läkemedelsföretag så som Aurobindo, Teva, Mylan, Accord, Sandoz, Bluefish med flera. 

Sumatriptan nässpray

Det är värt att säga några separata ord om nässprayen. I regel kan du inte köpa ett nässpray i Sverige med namnet ”Sumatriptan”. Men du kan köpa Imigran nässpray med sumatriptan som är den aktiva ingrediensen. En spray med sumatriptan namnet kan också beställas utomlands.

Hur fungerar sumatriptan?

Den aktiva ingrediensen i läkemedlet begränsar blodkärlen i hjärnan som har utvidgats och svällt under en migränattack. Dessutom efterliknar sumatriptan funktionen hos neurotransmitter serotonin genom att verka på dess receptorer i hjärnan. Denna kombinerade handling minskar smärtan och eliminerar det obehag som en person har upplevt med migränen.

Kan Sumatriptan köpas receptfritt?

Sumatriptan tillhör gruppen av läkemedel som kallas triptan. Denna grupp inkluderar migrän tabletter som Naratriptan, Zolmitriptan med flera. Dessa läkemedel finns endast på recept. Det vill säga att det är omöjligt att köpa sumatriptan utan recept på apotek. För vår del råder vi dig att endast köpa receptbelagda läkemedel för migrän på apoteket och detta efter att du har konsulterat med en läkare. Självmedicinering av dessa läkemedel kan vara farligt för din hälsa. 

Finns det något sätt att få medicinen på distans? 

Om huvudet bokstavligen delas, är det osannolikt att patienten kommer att kunna gå till kliniken och sedan sitta mitt emot läkaren medan han skriver ut ett recept för medicinen. I det här fallen är det mycket skönare att använda online apotekstjänsten. Priset på läkemedlet är i det flesta fall detsamma som i vanliga apotek, men du behöver inte lämna ditt hem för att köpa läkemedlet. Du kan få ett recept för sumatriptan online och sedan få medicinen levererad direkt till din dörr. 

För att få ett recept på läkemedlet kommer du att behöva fylla i ett hälsoformulär. Högt kvalificerade läkare samarbetar med online apotek. En av dessa kommer att gå igenom ditt frågeformulär och skriva upp ett recept för medicinen. Receptet kommer att skickas vidare till ett partner apotek som kommer att packa och skicka paketet till dig snarast möjligt. Tack vare online apoteket kan du köpa sumatriptan på det snabbaste och mest sköna sättet.

Säkerhetsåtgärder

Sumatriptan tabletten bör endast tas vid början av en migränattack. Du bör inte använda medicinen för förebyggande ändamål – det är helt enkelt ineffektivt. Sumatriptan träder vanligtvis i kraft runt en halvtimme efter intag. Om migränen inte har dämpat sig behöver du inte ta ett annat piller. Om migränen, efter att du tagit medicinen försvann ett tag och sen kom tillbaka, kan du ta en till tablett Sumatriptan.

Dosering

Läkemedlet i tablettform kan köpas i en dos av 50 och 100 mg. Vilken dos som är bäst för patienten att ta, bör läkaren bestämma. Vanligtvis tas inte mer än 1 tablett åt gången. Den maximala dagliga dosen av läkemedlet är 300 mg. 

Nässpray Imigran doseras i 20 mg per dos.

Åldersbegränsning

Det rekommenderas inte att personer under 18 år och över 65 år att ta detta läkemedel. 

Sumatriptan och graviditet

En gravid kvinna eller ammande mamma bör bara ta detta läkemedlet om den förväntade fördelen för hennes hälsa väger upp den möjliga risken som finns för fostret eller barnet. 

Biverkningar av Sumatriptan

Sumatriptan kan orsaka oönskade reaktioner. Bland dem: 

  • yrsel;
  • dåsighet;
  • en ökning av blodtrycket;
  • parestesi (känslighetsstörningar i form av en brännande känsla, stickningar, etc.);
  • illamående;
  • kräkningar;
  • vallningar på huden;
  • svaghet;
  • trötthet.

Det är en lista på delar över Sumatriptans biverkningar. Du kan förse dig med hela listan över biverkningar i de officiella instruktionerna för läkemedlet eller på webbsidan Fass.se.

Interaktioner

Sumatriptan kan interagera med vissa antidepressiva mediciner, liksom med ergotamin innehållande läkemedel. Om du tar någon av dess läkemedel eller andra, prata med din läkare och berätta innan du tar Sumatriptan. 

Kan du köra bil eller arbeta med mekanismer när du behandlas med denna medicin?

Läkemedlet kan orsaka sömnighet (och migrän i sig kan också orsaka detta). Detta bör kommas ihåg eftersom att kör och eller operativa mekanismen kräver ökad koncentration och fokus. En patient ansvarar själv för att bedöma sin förmåga att utföra dessa aktiviteter. 

Recensioner

Sumatriptan har ett bra ryckte på Drugs.com. Dess genomsnittliga betyg är 7,7 poäng av 10. Användare av denna världsomvändande webbplats skriver att denna kur är effektiv mot migrän, klusterhuvudvärk, cykliska kräknings syndrom, etc. uppgetts.